mandag 23. februar 2015

Husmorskule

Eg har hatt eit todagerskurs på mamma sin husmorskule!
Eg hadde lyst å lære å lage fiskemat, syns at når eg har runda 46 år er det på tide…og eg fekk plass på vinterferiekurset!

Men for å lage fiskemat treng ein råvarer, og vi var heldige og ha leveringsdyktige bakmenn.
Lettmatros og styrmann

Fiskeflåten på veg mot land

Litt ruskevær første dagen, men dag to var det kjempefint!

Fram med vekta! 

Sjølv om sjefen for fiske har fiska i så mange år at han alltid har opplevd meir fangst, så vil eg seie at vi hadde godt om råvarer! Torsk, lyr, hyse, sei, kolkjeft vart med opp. Skate fekk vere med opp, men vart diskvalifisert. Flyndra, knurren og ueren vart ikkje med til land ein gong.
Heldigvis har det vorte slik at fiskaren leverer frå seg kun fiskefiletar. Lettmatrosen vart god til å filetere, og eg slapp.

Så var vi klare for matlaging!
Først på med forkle.
Forkleselfie

Så prøvde eg finne oppskrifta vi skulle bruke. Men det viser seg at etter omtrent 59 år som husmor treng ein ikkje skrivne oppskrifter, derimot har mamma dei i hovudet og fingrane. Eg derimot, med ikkje like lang fartstid, fekk skrive ned ei omtrentleg oppskrift, som kan brukast saman med erfaring.
Vi startar med fiskefilet.

Opp i foodprocessoren, saman med salt, potetmjøl og muskatnøtt. Kjør saman og så spe med mjølk.
Hyse eller lyr, eg kjenner ikkje igjen fiskeart når det
er filet(ikkje alltid som fisk heller)

 
 
Læraren sjekkar om eleven har gjort som ho skal.

Det vart godkjent, og vi byrja steike kaker.


Litt av resultatet. Det vart 120 fiskekaker!

Dagen etter var det også mykje fisk. Då laga vi fiskeball. Det er mykje likt i oppskrifta, men her er det også løk og peppar. Det vart 90 stykker. Eg kjente meg som ei dreven husmor etterkvart som timane gjekk på kjøkkenet!

Her er det filet av kolkjeft
(det veit eg fordi eg veit det)

Fiskeball som kokar
Og idag har vi hatt fiskeball til middag. Heimelaga mat smakar godt, mat ein har laga sjølv smakar om muleg endå betre!!
Fiskeball med bacon, potet, gulrot og kålrot.

Og til slutt, litt natur:
Då eg venta på å sjå fangsten, gjekk eg rundt i fjøra og fekk sjå mykje vakkert!
Naust #1

Naust #2 


Samme fjell og fjord på biletet både over og under
her, sola gjer ein forskjell!



12 kommentarer:

  1. Fantastiske bilder!! - og for en skole du har gått! Så skjønt å lære slikt som man har hatt lyst til lenge. Og mødre er jo virkelig dem som kan det hele! :) Håper du har det bra - ønsker deg en fin uke videre. klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! God veke til deg og. Tankevekke ord på bloggen din idag.

      Slett
  2. Så flink du har vært og for en lærer du har! Dette er verdier på høyt nivå:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Syns eg lærte masse. Og idag vart det fiskekaker til middag ;)

      Slett
  3. Wow! Så artig! Også så flink :-) Flott at du kan ta med deg kunnskapen videre :-)
    Og takk for hyggelige kommentarer på Bustebloggen i det siste. Det har gått litt trått med svarene, men jeg har lest og satt pris på :-) Ha en fortsatt fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Velkommen innom her! Det var artig, men en ganske slitsom jobb med all fisken :)

      Slett
  4. Så deilig! Jeg elsker ordentlig hjemmelagede fiskekaker og lukten av det er noe av det beste jeg husker fra barndommen hjemme hos bestemor! Når vi nå er hjemme i Norge på vinterferie blir det mye fiskemiddager, for England kan ikke måle seg... ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Spellende fersk fisk er godt! Og norsk er godt :) Idag år vi fiskekaker, og det kan bli fiskegryte i morgen!

      Slett
  5. Så flott! Og viktig!
    Heimelaga er best! Ingen protest!

    SvarSlett
  6. Dette var moro! For en opplevelse og takk for at du deler!
    Du har en så herlig måte å formidle på - og forkleselfien var storslagen :)
    Lærerikt blogginnlegg med mye inspirasjon :)

    SvarSlett